Beskrivningar och nyckelord

Vill du förbättra din webbplats sökrankning? Ett av de första (och enklaste) stegen är att fylla i beskrivningen och nyckelorden för både hela din webbplats och de enskilda sidorna webbplatsen består av.

Beskrivning och nyckelord för hela din webbplats kan hittas under Inställningar > SEO.

Beskrivning och sökord för varje enskild sida kan hittas under Sidor > Redigera sida > Avancerat. De avancerade inställningarna är tillgängliga genom att välja fliken Sidor, som öppnar listan Sidor i sidofältet, och sedan klicka på den enskilda sidan.

Vi rekommenderar starkt att använda dessa fält på alla dina sidor förutom på startsidan. Fälten för hemsidan bör lämnas tomma eftersom det är bäst att den här sidan förlitar sig på din webbplats SEO inställningar.

Båda dessa fält hjälper sökmotorer att kategorisera din webbplats på rätt sätt men fältet Beskrivning är det viktigaste eftersom det är vad sökmotorer faktiskt visar som beskrivning för din webbplats i sina egna resultat.

Din webbplats beskrivning bör vara två till tre meningar lång och ge en relativt detaljerad beskrivning av vad din webbplats handlar om. Är du en blomsterhandlare i Denver? Skriv då något i den här stilen:

Blommor och liknande är en professionell blomsterhandlare i Denver, Colorado med 25 års erfarenhet av att göra födelsedagar lite festligare och bemärkelsedagar lite rosigare. Vi har rosor, liljor, orkidéer, tulpaner och alla andra blomma du kan tänka dig.

Detta beskrivningsexempel talar om för besökarna exakt vad företaget handlar om, vart det ligger (vilket gör det sannolikare för webbplatsen att dyka upp i lokala sökningar), listar särskilda blommor som man kanske söker och visar även lite personlighet.

Sidbeskrivningarna fungerar precis på samma sätt förutom att de bör vara specifika för den sida du fyller i beskrivningen till.

För fältet Sökord bör du använda omkring 10 till 30 ord som matchar ditt innehåll och typer av sökningar man kanske gör för att hitta det innehållet. Den påhittade blomsterhandlaren vi har skrivit om ovan kanske vill ha en lista med sökord som blommor, blomsterhandlare, Denver, Colorado, födelsedagar, bemärkelsedagar, bröllop, Be om ursäkt, rosor, liljor, orkidéer, tulpaner för deras Webbplatsinställningar.

Och naturligtvis kan man sedan bli ännu mer specifik med ordvalet när man fyller i fälten till enskilda sidor för särskilda blommor, helgdagar, personer, m.m.

Nyckelord är i slutändan bara hjälpsamma för sökmotorer om de är ord som du faktiskt använder genom hela din webbplats. Annars tror Google (och andra sökmotorer) att du försöker bluffa systemet med hjälp av nyckelord som är irrelevanta för din webbplats och kommer helt enkelt att ignorera orden du har skrivit.

Var noga med att publicera webbplatsen när du har lagt till beskrivningar och sökord eftersom de inte kommer ha någon verkan på din existerande webbplats förrän du klickar på knappen Publicera.

Tänk på att det kan ta några veckor att se resultat från dina ansträngningar.

Läs mer om SEO i vår artikel  Grunderna för att förbättra din sökrankning.